Κυριακή, 22 Μαΐου 2011

Το πρώτο εκατομμύριο (νεκρών) είναι το πιο δύσκολο


του Ace Hoffman

Σήμερα είναι η 25η επέτειος του Τσερνομπίλ. Σήμερα, ένα τέταρτο του αιώνα πριν, άρχισε η αδίστακτη δολοφονία ενός εκατομμυρίου ανθρώπων. Και η συγκάλυψη.

Πόσο γρήγορα ξεχνάμε! Πόσο είναι μοιραίο να το επαναλάβουμε!

Η σημερινή ανάμνηση της επετείου σε όλο τον κόσμο μπορεί να είχε περάσει σχεδόν απαρατήρητη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, εκτός ίσως από ένα σποτάκι του ενός λεπτού για μια σάπια σαρκοφάγο, εάν δεν υπήρχε η Fukushima.

Σήμερα τιμούμε και θυμόμαστε τους ήδη νεκρούς από το Τσερνομπίλ:

1) Τους «εκκαθαριστές» που βοήθησαν στον καθαρισμό (περίπου 800.000 νεαροί άνδρες), οι οποίοι τώρα πεθαίνουν σαν μύγες από καρκίνο, λευχαιμία, και χίλιες άλλες άγνωστες ασθένειες.

2) Τους ντόπιους στους οποίους δεν είχαν πει για μια εβδομάδα ή και περισσότερο ότι κάτι κακό είχε συμβεί, ακόμη και όταν ο υπόλοιπος κόσμος ήξερε επειδή μια εταιρεία πυρηνικής ενέργειας στη Σουηδία, είχε προειδοποιήσει το "ελεύθερο" κοινό (δηλαδή, τα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης) αρκετές ημέρες αφότου το Τσερνομπίλ είχε εκραγεί, όταν οι αρρωστημένοι άνεμοι ενεργοποίησαν τους ανιχνευτές τους.

3) Τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο οι οποίοι πρέπει επίσης να έχουν πεθάνει, επιπλέον από τα εκατομμύρια που ζούσαν κοντά στο εργοστάσιο ή ήταν μεταξύ των εκκαθαριστών.

4) Τους απογόνους, για τουλάχιστον επτά γενεές, όλων αυτών των ανθρώπων - αυτό είναι το πόσο μακριά είναι πιθανό το DNA να παρουσιάσει βλάβη, και ίσως ακόμη περισσότερο.

"Το εκατομμύριο" είναι μόνο εκείνοι που ήταν σχετικά εύκολο να μετρηθούν. Χρησιμοποιώ τον όρο "εύκολο" πολύ σχετικά: Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) δεν τους μετρούσε - για πέντε χρόνια δεν είχαν καν αρχίσει να ρίχνουν μισή ματιά. Η Παγκόσμια Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας δεν τους μετρούσε (και πιθανώς εμπόδισε και την ΠΟΥ να το πράξει). Θα ήταν κακό για την προώθηση της πυρηνικής ενέργειας, την εξουσιοδότησή τους και την αντίληψη περί της αποστολής τους. Η πυρηνική βιομηχανία δεν ήθελε να τους μετρήσουν. Η ερωτευμένη με τα  πυρηνικά, ανεπαρκής ταμειακά, μυστικοπαθής και στρατοκρατική ρωσική κυβέρνηση σίγουρα δεν ήθελε να τους μετρήσουν. Κανείς δεν ήθελε να τους μετρήσουν.

Έτσι, δεν μετρήθηκαν. Όχι εύκολα, εκτός εάν ο όρος εννοείται σχετικά.
Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, όχι κάτω από τη σοβιετική λογοκρισία, προπαγάνδα, ή την καταπίεση, ΠΟΤΕ δεν μετρήθηκαν από κανέναν. Δισεκατομμύρια CURIEs, δεκάδες χιλιάδες terabecquerels ... δεν εξαφανίστηκαν έτσι απλά. Πολλά από αυτά εισπνεύστηκαν από κάποιον. Σκότωσαν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, και ακόμα σκοτώνουν. Το ίδιο θα κάνει και η Φουκουσίμα Daiichi.

Συγκαλύψεις και ψέματα αποκρύπτουν τα εκατομμύρια των νεκρών από τη συνεχιζόμενη φρίκη του Τσερνομπίλ. Μερικοί λένε ότι είναι μόνο δεκάδες χιλιάδες, κάποιοι λένε ότι  είναι "απλά" χιλιάδες, και μερικοί - η πυρηνική βιομηχανία στην Αμερική, για παράδειγμα – ότι είναι μόλις τριάντα ή σαράντα.

Κανείς δεν λέει, ότι "κανείς δεν πέθανε στο Τσέρνομπιλ", όπως αυτοί (ψεύδονται) και λένε για το ατύχημα στο Three Mile Island.

Μέχρι τον περασμένο μήνα, το Τσερνομπίλ ήταν το χειρότερο βιομηχανικό ατύχημα στην ανθρώπινη ιστορία –εάν δεν πιστεύετε στα ψέματα.

Νέες εικόνες έχουν κυκλοφορήσει από την Φουκουσίμα Daiichi Μονάδα 3 – τον αντιδραστήρα με καύσιμο ΜΟΧ – οι οποίες δείχνουν ότι το δοχείο πιέσεως του αντιδραστήρα είχε εκραγεί τον περασμένο μήνα.

 Η πυρηνική βιομηχανία αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό του 1% του ανθρώπινου εργατικού δυναμικού, ακόμη και στην Αμερική ή τη Γαλλία. Αυτοί όλοι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να κατασκευάζουν ανεμογεννήτριες, εκτός από εκείνους τους ανθρώπους που θα πρέπει να φυλάνε τα πυρηνικά απόβλητα - ένα κόστος που η κοινωνία πρέπει να υφίσταται για πάντα, και το οποίο συνεχίζει να γίνεται όλο και πιο δαπανηρό, και θα συνεχίσει να  γίνεται, τουλάχιστον μέχρι να σταματήσουμε να παράγουμε περισσότερα απόβλητα κάθε μέρα.

Είναι καιρός να σταματήσει η επίθεση εναντίον της ανθρώπινης ζωής και της υπόλοιπης ζωής. Ήρθε η ώρα να κλείσουμε τα πυρηνικά.

Αφού μας επιβλήθηκαν καταναγκαστικά, και η αμοιβή για να εργαστείς εκεί ήταν καλή, η κοινωνία τα δοκίμασε.

Η πυρηνική ενέργεια έχει αποτύχει παταγωδώς. Δεν είναι αρκετό να αποτρέψουμε τους νέους αντιδραστήρες, ή να αποτρέψουμε την νέα αδειοδότηση - μία μονάδα στην Fukushima μόλις είχε πάρει άδεια εκ νέου για άλλα δέκα χρόνια μόλις εβδομάδες πριν αρχίσει η καταστροφή. Δεν είναι αρκετό να περιμένουμε μήνες και μήνες για να πάρουμε τα «διδάγματα» από την Φουκουσίμα. Δεν είναι αρκετό να μας υποσχεθούν βελτιώσεις, αλλαγές, περισσότερα και καλύτερα εφεδρικά συστήματα.

Όλα αυτά είναι ωραία. Ωστόσο, πρέπει να κλείσουμε τους αντιδραστήρες για πάντα.

........................

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού.
Με δύο σοβαρότατα ατυχήματα εν εξελίξει και με επιπτώσεις για αιώνες στο μέλλον, αυτό σημαίνει ότι το παιχνίδι με την πυρηνική ενέργεια τελείωσε. Όλη η ανθρωπότητα οφείλει να το απαιτήσει τώρα χωρίς να τσιμπήσει στο παραμύθι περί πράσινης, καθαρής, ασφαλούς ενέργειας. Έτσι κι αλλιώς η συμβολή της πυρηνικής παραγωγής ρεύματος είναι μόλις 17% παγκόσμια και μπορεί εύκολα να αναπληρωθεί, όχι με τις δήθεν ανανεώσιμες μορφές ενέργειας(ένα ακόμη πεδίο διαπλοκής για την επιβολή μιας αναποτελεσματικής μορφής ενέργειας) αλλά με την πιο ήπια ενέργεια που υπάρχει και λέγεται εξοικονόμηση ενέργειας σε κάθε τομέα. 


http://live-sustainably.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share/Bookmark

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Συνολικές προβολές σελίδας