Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Έρευνες σε επιζώντες από καρδιακή ανακοπή

Η έρευνα περιελάμβανε 344 καρδιακούς ασθενείς οι οποίοι σώθηκαν μετά από επεισόδιο καρδιακής ανακοπής σε δέκα γερμανικά νοσοκομεία. Οι ερευνητές συνέκριναν μεταξύ των ασθενών που ανέφεραν NDE στοιχεία δημογραφικά, φαρμακευτική αγωγή, ιατρικό και ψυχολογικό ιστορικό. Τα γκρουπ των ασθενών επανεξετάστηκαν και τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν 2 και 8 χρόνια αργότερα.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι ιατρικοί ή φαρμακευτικοί παράγοντες δεν ευθύνονται για την εμφάνιση NDE. Αν συνέβαινε το αντίθετο όλοι οι ασθενείς που χαρακτηρίστηκαν κλινικά νεκροί έπρεπε να βιώσουν NDE, όμως μόνο 62 (18%) τη βίωσαν. Επιπλέον, η σοβαρότητα της καρδιακής κρίσης δεν συνδέθηκε με το βάθος της εμπειρίας ούτε και η φαρμακευτική αγωγή με τη συχνότητα εμφάνισής της. Ψυχολογικοί παράγοντες όπως φόβος κ.ά. δεν φαίνεται να μπορούν να στηρίξουν οποιοδήποτε λογικό ισχυρισμό. Εντυπωσιακή ήταν η μαρτυρία τυφλών καρδιακών ασθενών οι οποίοι ήταν σε θέση να περιγράψουν την οπτική εμπειρία σε μια εκτός σώματος κατάσταση κατά τη διάρκεια NDE.
Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να στηρίξουν κάποια επιστημονική απόδειξη για να εξηγήσουν το φαινόμενο. Ελλείψει αποδείξεων προτείνουν να συζητηθεί και να επαναπροσδιοριστεί το κατά πόσο η συνείδηση και οι μνήμες εδρεύουν στον εγκέφαλο.




Ιχνηλάτης - Κέντρο Παραψυχολογίας και Μεταφυσικής.
Φωκίωνος Νέγρη 7, Αθήνα - τηλ. 2108228098, 2108253444 - info@ihnilatis.gr
Χάρτης της περιοχής
Το κέντρο διευθύνει ο Τάσος Μαναριώτης.


http://www.ihnilatis.gr/nde_research_heart.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share/Bookmark

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Συνολικές προβολές σελίδας