Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011

Τσιπ μιμείται τον ανθρώπινο εγκέφαλο


Σημαντικό βήμα στη δημιουργία υπολογιστικών συστημάτων που θα αντιγράφουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, αποτελεί η κατασκευή ενός τσιπ, που μιμείται τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων (νευρώνων), όταν δέχονται νέες πληροφορίες και αντιδρούν σε αυτές...


Οι αμερικανοί επιστήμονες στο ΜΙΤ, με επικεφαλής τον Τσι-Σανγκ Πουν, σύμφωνα με το BBC, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τσιπ που προσομοιώνει τη λειτουργία μίας σύναψης του εγκεφάλου.


Στον εγκέφαλο υπάρχουν περίπου 100 δισ. νευρώνες, κάθε ένας από τους οποίους σχηματίζει συνδέσεις (συνάψεις) με πολλούς άλλους νευρώνες, επιτρέποντας έτσι στις πληροφορίες να μεταδίδονται στα "κυκλώματα" του εγκεφάλου.

Η δημιουργία νέων συνάψεων, που συνεχώς μεταβάλλονται, εξηγεί τη λεγόμενη "πλαστικότητα" του εγκεφάλου, δηλαδή τη δυνατότητά του να αναδιαμορφώνει τις λειτουργίες του, να μαθαίνει νέα πράγματα και να θυμάται.

Το τσιπ διαθέτει περίπου 400 τρανζίστορ και οι καλωδιώσεις του μιμούνται τις νευρωνικές συνδέσεις, με τις πληροφορίες να ρέουν μέσω των τρανζίστορ με τρόπο, ανάλογο με αυτόν που κινούνται μέσω των συνάψεων οι πληροφορίες (στην ουσία τα ιόντα) στα αυθεντικά νευρωνικά κυκλώματα.

Τέτοιου είδους νευρωνικά τσιπ μπορεί στο μέλλον, μεταξύ άλλων, να καταστήσουν εφικτή την επικοινωνία ανάμεσα σε τεχνητά μέλη του σώματος και στον εγκέφαλο, όπως επίσης να βοηθήσουν στη δημιουργία καλύτερων ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως τόνισαν οι ερευνητές, οι παράμετροι του κυκλώματος του τσιπ μπορούν να μεταβληθούν κατάλληλα για να μιμηθούν διάφορα "κανάλια" μετάδοσης ιόνΣύνδεσμοςτων στον εγκέφαλο. "Έχουμε τώρα πια ένα τρόπο να μιμούμαστε κάθε μία ιοντική διαδικασία που συμβαίνει σε ένα νευρώνα", δήλωσε ο Πουν.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής νευροβιολογίας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Ντιν Μπουονομάνο έκανε λόγο για "εντυπωσιακό επίπεδο βιολογικού ρεαλισμού".

Οι ερευνητές του ΜΙΤ ευελπιστούν ότι, στο μέλλον, τσιπ σαν το δικό τους θα αποδειχτούν ακόμα πιο γρήγορα από τα βιολογικά κυκλώματα των νευρώνων, όσον αφορά την εκτέλεση διαφόρων νοητικών διαδικασιών.


http://troktiko-blog.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share/Bookmark

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Συνολικές προβολές σελίδας