Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

ΘΕΕ ΜΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙΣ .....?




Περί Θεού και Επιστήμης








* Κύριε Μακέι , πιστεύετε ότι υπάρχει Θεός ?




- Δεν θα έλεγα ότι πιστεύω ότι υπάρχει Θεός και δεν θα έλεγα ότι δεν πιστεύω . Αυτό το ερώτημα δεν με απασχολεί καθόλου . Στο μυαλό μου έρχεται η απάντηση του Λαπλάς στον Ναπολέοντα όταν του δώρισε τα άπαντά του . Αυτός του επισήμανε ότι δεν κάνει αναφορά στον Θεό σε αυτά και ο Λαπλάς του απάντησε ότι δεν το θεώρησε απαραίτητο να το κάνει . Δεν χρειαζόμαστε τον Θεό όταν ασκούμε επιστήμη .


Πηγή : Ο διεθνούς φήμης αστρογεωφυσικός Κρις Μακέι του Κέντρου Διαστημικών Ερευνών Ames της NASA , που βρέθηκε λίγες ημέρες στην Αθήνα , σε συνέντευξή του στην « Κ.Ε. » αναλύει τις πιθανότητες ζωής στον Αρη και μιλάει για την πορεία των ερευνών . rpsoul@enet.gr


Και σκέφτομαι :


Θεός , από το θέω : τρέχω πολύ γρήγορα , τάχιστα , εξού και οι ρήσεις : * ο Θεός είναι παντού * * και εμφανίστηκε ως από μηχανής Θεός * , δηλαδή εμφανίστηκε ανέλπιστα κάποιος για να δώσει λύση σε μια δύσκολη κατάσταση ....


* Σχετικά με τους Θεούς δεν γνωρίζουμε ούτε για το αν υπάρχουν ούτε για το αν δεν υπάρχουν * . ( Πρωταγόρας από Άβδηρα , 480 - 410 π.χ. ) .


Y.Γ. : * Το ερώτημα της υπάρξεως του Θεού , έχει απασχολήσει στο διάβα του χρόνου από επιστήμονες , θεολόγους , φιλόσοφους μέχρι και τον πιο ασήμαντο άνθρωπο . Όλοι προσπαθούν να τεκμηριώσουν , είτε πως υπάρχει , είτε πως δεν υπάρχει . Με αυτό λοιπόν το θέμα ξεκινάει και ο υποθετικός μας διάλογος με τον Ορέστη .


Ο ( υποθετικός ) Ορέστης λοιπόν με ρωτάει : Πιστεύεις , τελικά , στον Θεό ?


Απάντηση : Λοιπόν , θα σου κάνω μια ερώτηση . Ότι απάντηση μου δώσεις , εγώ θα υποστηρίξω το αντίθετό της . Στο διπλανό λοιπόν διαμέρισμα μένει μια κοπέλα . Την έχω γνωρίσει από κοντά . Μου είπε πως στο μπάνιο της έχει ένα ακριβό κηροπήγιο . Πιστεύεις λοιπόν εσύ , ότι αυτή η κοπέλα έχει ένα κηροπήγιο στο μπάνιο της ? Ναι ή όχι ?


Ο Ορέστης αφού σκέφτηκε λιγάκι μου λέει . Ωραία , εγώ σου λέω πως πιστεύω ! Ναι υπάρχει αυτό το κηροπήγιο , σίγουρα ...


Απάντηση : Εγώ όμως σου λέω πως δεν πιστεύω πως πραγματικά υπάρχει .


Ορέστης : Γιατί ?


Απάντηση : Για τον αντίθετο λόγο που κάνει εσένα να πιστεύεις . Επομένως τι λες ? Ποιος από τους δυο μας έχει δίκιο ?


Ορέστης : Δεν γνωρίζω .


Απάντηση : Βλέπεις λοιπόν ! Η σωστή απάντηση δεν είναι πιστεύω . Όπως δεν είναι και δεν πιστεύω ! Η σωστή απάντηση στο ερώτημα της υπάρξεως ή μη ενός κηροπηγίου στο μπάνιο της κοπέλας δίπλα δεν μας αφορά . Επομένως , είναι ανόητο να μας απασχολεί αυτό το ερώτημα ! Για αυτό κι εγώ σου λέω απλά πως δεν με ενδιαφέρει . Αυτή είναι και η απάντηση στο ερώτημα του Θεού : Δεν με ενδιαφέρει αν υπάρχει Θεός .


Ορέστης : Μα καλά , αυτό δεν είναι βλασφημία προς τον Θεό ?


Απάντηση : Θα σου θέσω μιαν άλλη ερώτηση : Τι είναι αυτό που σε κάνει να λες πως υπάρχει Θεός ?


Ορέστης : Να σου πω ! Πως γίνανε όλα αυτά τα θαυμαστά πράγματα γύρω μας ? Εμείς ? Τα ζώα ? Έγιναν όλα τυχαία και μόνα τους ?


Απάντηση : Μου απαντάς με ερώτηση . Αυτό σημαίνει πως δεν γνωρίζεις πως έγιναν τα πράγματα γύρω μας . Παρόλα αυτά , δεν γνωρίζεις και τον Θεό που επικαλείσαι πως μας δημιούργησε , διότι πολύ απλά δεν μπορείς να τον δεις ! Ουσιαστικά απαντάς σε μια ερώτηση που δεν ξέρεις , με μια άλλη ερώτηση που είναι σίγουρο πως δεν θα μάθεις ποτέ ! Και σαν να μην φτάνει αυτό , φαίνεσαι και σίγουρος λέγοντας πως έτσι είναι .


Θέλω να σου πω δηλαδή , πως προσπαθείς να ανάψεις το κηροπήγιο , που παρότι δεν το έχεις δει ποτέ σου , μονάχα με την δύναμη της σκέψης σου ! Οπότε , αν μου πεις το άναψα , μπορώ να σου πω πως δεν το άναψες . Κι αν μου πεις δεν το άναψα , μπορώ να σου πω πως εγώ το βλέπω αναμμένο ! Αλλά η σωστή απάντηση , η απάντηση της λογικής , λέει πως όχι μονάχα δεν μας ενδιαφέρει το ζήτημα , αλλά δεν πρέπει και να μας ενδιαφέρει .


Για αυτό σου λέω : Ασχολήσου με τα πράγματα που βλέπεις και προσπάθησε να κατανοήσεις αυτά που συλλαμβάνεις μέσω των αισθήσεών σου . Διότι με το να ασχοληθείς με όσα δεν αντιλαμβάνεσαι , στην ουσία το μόνο που θα καταφέρεις είναι να χάσεις πολύτιμο χρόνο από την πραγματικότητα . Και η πραγματικότητα , φίλε μου , είναι η ζωή .


Το να απαντήσεις σε μια ερώτηση , με μια μεγαλύτερη ερώτηση που δεν θα γνωρίζεις ποτέ σου , είναι χάσιμο χρόνου . Διότι όπως δεν θα σε απασχολούσε το κηροπήγιο της γειτόνισσας , είμαι σίγουρος για αυτό , έτσι δεν θα πρέπει να σε απασχολεί και ο Θεός . Κι αυτό διότι βρίσκεται σε άλλον κόσμο , ή καλύτερα , εκτός κόσμου σύμφωνα και με την Αγία Γραφή .


Αν λοιπόν λες « με δημιούργησε ο Θεός » , που είναι ανώτερο Ον , εγώ ως κατώτερο ον έρχομαι και σε ρωτώ : Γιατί σε δημιούργησε σε έναν υλικό και κατώτερο κόσμο που ο μόνος τρόπος για να τον προσεγγίσεις είναι το μυαλό σου , η σκέψη σου και όχι δια μέσω , έστω , μιας μονάχα αίσθησης ?


αυτό Γι ' μην ασχολείσαι με όσα δεν αισθάνεσαι , αλλά μάθε να ψάχνεις για όσα αισθάνεσαι . Μόνο τότε θα νιώσεις άνθρωπος του οποίου τα πόδια θα πατούν στην γη και η λογική σου θα είναι ικανή να σκεφτεί σοφά .


Διότι ακόμη και η ίδια η λέξη « λογικός » , πηγάζει από τον λόγο . Και ο λόγος είναι καθαρά ανθρώπινο χαρακτηριστικό . Ο Θεός δεν μιλάει με στόμα , δεν μιλάει με φωνή !


Ακόμη και αν τον ρωτήσεις το βράδυ στα κρυφά , δεν θα σου απαντήσει . Και ξέρεις γιατί ? Διότι ο Θεός δεν έχει ανάγκη να σου απαντήσει . Εσύ όμως , εφόσον ζητάς κάτι από αυτόν , σημαίνει πως έχεις και ανάγκη κάποιας απάντησης .
Επομένως , αυτή σου η ανάγκη είναι αυτή που πλάθει τον Θεό . Είναι ακριβώς η ίδια που ερμηνεύει κιόλας τα γεγονότα του μέλλοντος , βλέποντάς τα ως απάντηση από τον Θεό . Ώστε να πείσεις τον ίδιο σου τον εαυτό πως : δεν είμαι παράλογος , δεν πράττω άλογα . Και μετά καταλήγεις : Να ορίστε δεν είμαι ο μόνος !


Και όταν κάποιος βρεθεί και σου πει το αντίθετο επαναστατείς ! Θέλεις να λογομαχήσεις με κάποιον που σου λέγει το αντίθετο της άποψής σου . Όμως αυτή η λογομαχία να ξέρεις σε κάνει δύο φορές πιο παράλογο ! Διότι δεν φτάνει που έχεις μια παράλογη άποψη , λογομαχείς για να υποστηρίξεις αυτή σου την άποψη , με μια εξίσου παράλογη άποψη κάποιου άλλου !


Για αυτό σου λέω , η μόνη απάντηση στο ερώτημα του Θεού είναι : Δεν με ενδιαφέρει αν υπάρχει Θεός .

1 σχόλιο:

Δραπέτης είπε...

Καλησπέρα!Δεν ξέρω αν υπάρχει θεός ή όχι αλλά ελπίζω να υπάρχει.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share/Bookmark

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Συνολικές προβολές σελίδας