Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ





Στα χείλη πολλών ανθρώπων όλης της ανθρωπότητας είναι το ερώτημα "τι πρόκειται να συμβεί;" και μετατρέπεται σε βεβαιότητα βλέποντας την οικονομική κρίση και όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας.
Πολλοί μας ρωτούν "τι πιστεύετε οτι θα συμβεί;"
Επειδή δεν είμαστε μάντεις, επιλέξαμε τρία μικρά άρθρα, τα οποία διαβάζοντάς τα θα φθάσετε μόνοι σας στο συμπέρασμα για το τι πρόκειται να συμβεί.


Αυτά τα τρία θέματα αφορούν την μεγαλύτερη χώρα. Την Κίνα.
Ειλικρινά πιστεύουμε ότι έρχονται δύσκολες μέρες και ο καθένας πρέπει να πάρει τα μέτρα του στο θέμα της διατροφής που είναι και το θέμα του τρίτου άρθρου και του σπουδαιότερου.



Το πρώτο άρθρο μιλάει για την τεράστια φούσκα της οικοδομής στην Κίνα που πιθανότατα θα προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κατάρρευση.


Το δεύτερο άρθρο μιλάει για τα τεράστια οικολογικά προβλήματα που θα προκληθούν τα αμέσως επόμενα χρόνια στο πλανήτη.
Το τρίτο και σπουδαιότερο άρθρο αφορά τη διατροφή και τον κίνδυνο να φθάσει η ανθρωπότητα σε μια "κρίση τροφίμων". Ο καθένας πρέπει να βγάλει μόνος του τα συμπεράσματά του.


Αν, δε, προσθέσετε σε όλα αυτά τι συμβαίνει με τα μεταλλαγμένα, με τους αεροψεκασμούς..η απάντηση είναι ολοφάνερη!!


Κίνα: 60 εκ. άδειες κατοικίες και πόλεις φαντάσματα



Like Ordos, Zhengzhou New District has glamorous public buildings
Είναι η πιο μεγάλη αγορά κατοικίας και βρίσκεται εντός της πιο μεγάλης αναδυόμενης οικονομίας και χώρας του κόσμου. Μήπως όμως κινδυνεύει με κατάρρευση; Ο λόγος για την κινεζική αγορά κατοικίας εκεί όπου δε χτίζονται απλά σπίτια αλλά.. πόλεις και για την ακρίβεια 20 νέες πόλεις το χρόνο κατά μέσο όρο. Πολλοί αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι όλα τα σημάδια μίας φούσκας έχουν φανεί αλλά μερικά σημάδια είναι εντελώς πρωτότυπα και πρωτόγνωρα με το πιο δραματικό αυτό του φαινομένου των πόλεων φαντασμάτων. Όχι, δεν είναι κάτι βγαλμένο από σενάριο ταινίας θρίλερ του Στίβεν Κινγκ αλλά πρόκειται για πραγματικότητα καθώς δεκάδες πόλεις στην Κίνα, με κτίρια που μπορούν να στεγάσουν εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη και εκατομμύρια ανθρώπους, με πάρκα, γήπεδα, λίμνες και κάθε λογής εγκαταστάσεις είναι εντελώς άδειες. Μάλιστα, στις φωτογραφίες αυτών των πόλεων όπου υπάρχουν άνθρωποι αυτοί έχουν προστεθεί μέσω επεξεργασίας στο .. photoshop.
Οι πόλεις φαντάσματα δεν ήταν δυνατόν να μείνουν κρυφές για πάντα από τον υπόλοιπο κόσμο και οι φωτογραφίες δορυφόρων από το google όπου δεν φαινόταν … ψυχή, έκαναν γρήγορα τον γύρω του κόσμου αποκαλύπτοντας μία κατάσταση πολύ χειρότερη απ’ ότι μπορούσε κανείς να φανταστεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην Κίνα υπάρχει ένα απόθεμα τουλάχιστον 60 εκ, απούλητων νεόδμητων κατοικιών, αρκετών για να στεγάσουν τον πληθυσμό της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ελλάδας μαζί. Αυτό δεν έχει σταματήσει την κατασκευή ολοένα και περισσότερων κατοικιών αλλά και .. πόλεων.
There are no cars in the city, except for a few dozen parked at the glamorous government center
Ordos even has an avant-garde art museum -- totally empty
This $19 billion development is packed with blocks of empty houses
Zhengzhou New District residential towers -- EMPTY

Κίνα: 20 εκ νέα αυτοκίνητα στο 2011 – 300 εκ μεταξύ
 2000-2020
 Το 2000 πουλήθηκαν κάτι περισσότερο από 2 εκ αυτοκίνητα στην Κίνα αριθμός ο οποίος είναι εξαιρετικά μικρός αν λάβει κανείς το μέγεθος του πληθυσμού της χώρας. Δέκα χρόνια αργότερα, το 2010, πουλήθηκαν 16 εκ περισσότερα αυτοκίνητα στην Κίνα με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται στα 18 εκ ενώ η πρόβλεψη για το 2011 είναι πως ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στα 20,5 εκ. Αν και οι πωλήσεις αυτές εξακολουθούν να είναι μικρές ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού της χώρας έχουν οδηγήσει σε απογείωση τις πωλήσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών με εταιρίες όπως η Mercedes και η BMW να απολαμβάνουν πολύ μεγάλη αύξηση των κερδών τους και να έχουν ήδη κάνει μεγάλες επενδύσεις στην Κίνα.
Όλα αυτά τα νέα αυτοκίνητα, όμως, χρειάζονται και βενζίνη και στα τελευταία 10 χρόνια η Κίνα έχει προσθέσει στην παγκόσμια αγορά 100 εκ νέα αυτοκίνητα ενώ αν η αύξηση συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό στην τρέχουσα 10ετία θα προστεθούν στην αγορά άλλα 200 εκ αυτοκίνητα. Αν προσθέσουμε τις πωλήσεις στις αναδυόμενες οικονομίες της Ινδίας, της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Τουρκίας και της Ρωσίας είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι η ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ.

Η κρίση τροφίμων απειλεί ήδη 25 χώρες & 2,5 δις
 ανθρώπους
Χρειάστηκε λιγότερο από ένα μήνα για να ξεχάσουν τα διεθνή ΜΜΕ πως η κρίση στη Βόρεια Αφρική ξεκίνησε από την κρίση τροφίμων. Σίγουρα η έλλειψη δημοκρατίας είναι ένα τεράστιο πρόβλημα αλλά η έλλειψη τροφής είναι ακόμη μεγαλύτερο. Η αρχή των εξεγέρσεων έγινε από την Τυνησία και εκεί ο λαός πεινάει. Οι εξεγέρσεις μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο όπου ο λαός υπέφερε από τη φτώχια και το ίδιο ισχύει και για το Μαρόκο, τη Λιβύη και την Υεμένη. Η πολιτική αστάθεια πήρε .. πολιτικές διαστάσεις για να αναμιχθεί τελικά και με τις θρησκευτικές και κοινωνικές διαφορές στην περίπτωση του Μπαχρέιν και του Ομάν και τέλος της Σαουδικής Αραβίας.
Μία ματιά στο δείκτη των τιμών τροφίμων προκαλεί δέος. Με την τιμή του δείκτη να βρίσκεται μεταξύ 90 και 130 μονάδων σε όλη τη διάρκεια από το 1990 μέχρι το 2007 και μέση τιμή αυτής της περιόδου κοντά στις 100 μονάδες, οι σημερινές τιμές που πλησιάζουν τις 250 μονάδες (236 μονάδες η τιμή του δείκτη τροφίμων στο κλείσιμο του Φεβρουαρίου) δείχνουν πως το κόστος των τροφίμων έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα σε 4 χρόνια. Πριν το διεθνές χρηματοοικονομικό κραχ και την ύφεση του 2008 οι τιμές τροφίμων είχαν ενισχυθεί κατά 70% μέσα σε διάστημα 12 μηνών οδηγώντας στην απόγνωση δεκάδες χώρες. Χρειάστηκε η μεγαλύτερη διεθνής ύφεση των τελευταίων 80 ετών για να μειωθούν οι τιμές των τροφίμων αλλά ποτέ δεν έφτασαν στα επίπεδα που βρισκόταν το στις αρχές του 2007.
Δύο πακέτα σωτηρίας της αμερικανικής οικονομίας και από ένα για τη βρετανική, τη γερμανική, την κινεζική και τη γαλλική έριξαν στη διεθνή οικονομία μερικά τρις δολάρια σε τρία χρόνια και προκάλεσαν αύξηση της αξίας της διεθνούς χρηματιστηριακής οικονομίας κατά δεκάδες τρις δολάρια, με τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, της Ευρώπης και των μεγαλύτερων αναδυόμενων κρατών να ενισχύονται περισσότερο από 100% από τα χαμηλά τους του 2009 μέχρι σήμερα. Με τις οικονομικές υπερδυνάμεις να κρατούν τα επιτόκια τους σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με τις πλούσιες σε πετρέλαιο αραβικές χώρες να συμφωνούν να χρηματοδοτήσουν της πληγωμένες αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες με αντάλλαγμα υψηλότερες τιμές πετρελαίου και με τις αναδυόμενες οικονομικές υπερδυνάμεις να επιστρέφουν κοντά σε διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων ήταν αναπόφευκτος.
Η σπάνια μεγάλη κακοκαιρία σε πολλές χώρες και απρόβλεπτοι παράγοντες όπως πυρκαγιές που κατέστρεψαν τεράστιες εκτάσεις παραγωγής τροφίμων ήρθαν απλά να επιδεινώσουν μία ήδη εξαιρετικά αρνητική κατάσταση με αποτέλεσμα οι τιμές των τροφίμων να απογειωθούν σε νέα ιστορικά υψηλά καταγράφοντας τη μεγαλύτερη σε διάρκεια και ένταση άνοδο στην ιστορία.
Το αλεύρι έχει γίνει ακριβότερο κατά 58% στους τελευταίους 12 μήνες και το καλαμπόκι κατά 87%. Η παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να αυξηθεί κατά 70% στα επόμενα 40 χρόνια μόνο για να μπορέσει να ικανοποιήσει τη ζήτηση.
Δε χρειάζεται να επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση για να έχουμε μία κρίση τροφίμων. Η κρίση είναι εδώ απλά κάποιες χώρες θα τη νιώσουν περισσότερο από κάποιες άλλες. Σύμφωνα, μάλιστα, με έκθεση της εταιρίας Nomura η οποία δημοσιεύει το δείκτη ευαισθησίας των κρατών απέναντι στην αύξηση των τιμών τροφίμων, ήδη 25 χώρες του κόσμου αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα το οποίο είτε έχει οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια και εξεγέρσεις είτε αναμένεται να το προκαλέσει σύντομα.
Το Μπαγκλαντές βρίσκεται στην 1η θέση της σχετικής λίστας με το κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα να ανέρχεται στα 497 δολάρια και το 53,8% του εισοδήματος των νοικοκυριών να καταναλώνεται στην αγορά τροφίμων. Στη 2η θέση της λίστα βρίσκουμε το Μαρόκο με κατά κεφαλήν εισόδημα 2769 δολάρια και όπου 63% του εισοδήματος των νοικοκυριών καταναλώνεται στα τρόφιμα. Δεν είναι τυχαίο που οι εξεγέρσεις στο Μαρόκο έχουν ήδη ξεκινήσει. Στην 3η θέση βρίσκουμε την Αλγερία και ακολουθούν στην 4η θέση η Νιγηρία, στην 5η ο Λίβανος, στην 6η η Αίγυπτος, στην 7η η Σρι Λάνκα, στην 8η το Σουδάν, στην 9η το Χονγκ Κονγκ ενώ τη δεκάδα συμπληρώνει το Αζερμπαϊτζάν. Η Λιβύη καταλαμβάνει την 16η θέση στη σχετική λίστα ενώ πριν από αυτήν, στην 12η θέση βρίσκουμε τη Ρουμανία, στην 15η το Πακιστάν και στη 14η την Κένυα. Η Τυνησία βρίσκεται στην 18η θέση και η Βουλγαρία στην 19η, με την Ουκρανία να ακολουθεί στην 20η και την Ινδία στην 21η. Δε θα πρέπει να προκαλέσει εντύπωση σε κανέναν πως η Κίνα βρίσκεται στην 22η θέση στη σχετική λίστα, με το κατά κεφαλήν εισόδημα να ανέρχεται στα 3267 δολάρια και το δείκτη εξαγωγών τροφίμων ως ποσοστό του ΑΕΠ να λαμβάνει αρνητικές τιμές. Στην 25η θέση της λίστας βρίσκουμε τη Βενεζουέλα του Χούγκο Τσάβες ενώ μία θέση πιο μπροστά το Βιετνάμ.
Οι παραπάνω χώρες έχουν συνολικό πληθυσμό μεγαλύτερο των 2,5 δις ανθρώπων και αντιμετωπίζουν ήδη κρίση τροφίμων, δηλαδή, με άλλα λόγια, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των ανθρώπων πεινάει. Και όσο αυτή η κατάσταση δεν αλλάζει η μόνη βεβαιότητα θα είναι η αβεβαιότητα για το αύριο η οποία θα οδηγεί στην πολιτική αστάθεια, τις εξεγέρσεις και πιθανώς τις πολεμικές συρράξεις.
Πηγη: XrimaNews.gr
http://katohika.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share/Bookmark

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Συνολικές προβολές σελίδας